De eerste zondag van het jaar 2024 was het museum gesloten wegens de Nieuwjaarsbijeenkomsten bij Ruud Vader in Barsingerhorn en de familie Braak in Winkel.
Deze bijeenkomsten zijn inmiddels een traditie geworden.
Draaiorgelmuseum Haarlem opende de deuren op zaterdagavond 13 januari met het draaiorgel 'de Stolwijker' van Martyn Threapleton uit Scarborough (UK), die voor dit weekend met het orgel naar Nederland was overgekomen.
Ook op zondag speelde 'de Stolwijker' in het museum.
Vrijdag 9 februari werden in het museum TV-opnamen gemaakt voor het programma 'Chateau Meiland'.
Martien en Maxime Meiland en Dave von Raven waren in het museum te gast.
Ook een speciale avondopening was op zaterdag 9 maart met het concertorgel 'de Ruisdael' van de familie Van Eijk uit Terwolde waarbij het orgel uiteraard ook op de zondag speelde.
Zondag 21 april was een enthousiaste ploeg vrijwilligers van SKO met het orgel 'de Jupiter' weer aanwezig op het Stilstaand Bloemencorso in het centrum van Haarlem waar ten bate van het museum mocht worden gemanst.
In het Pinksterweekeinde op zondag 19 en maandag 20 mei werd in het museum het 70-jarig bestaan gevierd van de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV), de landelijke organisatie voor het promoten van de draaiorgelcultuur in Nederland, met de aanwezigheid van het orgel 'de Vijf Prominenten' van Jaap Tuijn.
Zondag 22 september werd in het museum een drukbezochte 'Dag van de Handdraaiorgels' gehouden waarvoor een 10-tal orgels naar het museum waren gekomen.
In de maand september en oktober zijn de duwstangen van de orgels Lekkerkerker en Jupiter in de werkplaats van rijtuigbouwer en smederij van Leen Neeleman in Zevenhuizen geweest om te worden ingekort.
Vanaf de grond gerekend kwam de duwboom bij beide orgels op een hoogte van 1,38 meter en in het geval dat met de orgels wordt gereden, zoals met de Jupiter naar het Stilstaand Bloemencorso, is dit een hoogte waarbij je boven je krachten duwt.
De werkhoogte van de duwstangen is bij beide orgels teruggebracht naar 1,20 meter.
Na het terugplaatsen zijn de stangen weer zwart gelakt.
Het weekeinde van 5 op 6 oktober is een feest-weekeinde geweest is het orgelmuseum.
Zaterdag 5 oktober 1969 opende wat nu het Draaiorgelmuseum Haarlem is, in de Holland-Nautic Hal aan de Werfstraat; toen met het gerestaureerde Kunkelsorgel, de Jupiter en de Grote Cap.
In 2024 werd het 11e lustrum gevierd waarvoor het museum op zaterdagavond geopend was en met gastorgel de Pansfluiter van Adrie en Riet Vergeer uit Gouda.
Zondag 6 oktober werd het 50-jarig huwelijksfeest van Adrie en Riet Vergeer gevierd alsmede het feit dat zij het orgel de pansfluiter 50 jaar geleden, in 1974, in Gouda presenteerden.
Zaterdagavond werd voor de Pansfluiter namens SKO aan Adrie en Riet een boek aangeboden en wel de Suite The Birds, een compositie van Ottorino Respighi (1879-1936) in een arrangement van Jan Kees de Ruijter.
Ter gelegenheid van het 11e lustrum boden Mario en Mats Sijnesael een boek aan voor de Lekkerkerker: de tango Volver van Carlos Gardel (1890-1935), gearrangeerd door Mats Sijnesael.
Beide boeken werden na aanbieding op de orgels ten gehore gebracht.
Het was een bijzonder geslaagd weekeinde met veel bezoekers op zowel de zaterdagavond en op de zondag.
Zaterdag 19 oktober was het museum extra geopend voor het eerste optreden van het dansorgel 'de Zandhovenaar' van Henk ten Hoeve.
De Zandhovenaar is een digitaal aangestuurd orgel waarin zich voor een deel orgelpijpen bevinden en dat daarnaast door middel van een electronische post wordt gespeeld.
De muziekdrager gaat via een computer en het geheel maakt het mogelijk op het orgel ook zang te laten horen.
Vele bezoekers waren verbaasd over dit gebeuren.
Ook op zondag 27 oktober was dit orgel nog te zien en te horen in het museum.
Op zondag 20 oktober organiseerde de wandelvereniging 'de Stekende Muggen' een wandeltocht en daarin fungeerde het museum als controlepost en rustpunt voor de wandelaars, die in het museum een stempel op hun wandelkaart moesten halen.
Vele wandelaars maakten van de gelegenheid gebruik om in het museum enkele versnaperingen te nemen en wat bij te komen voordat zij aan de laatste kilometers begonnen en enkele dansten mee op de aanstekelijke klanken van de Zandhovenaar.
Maandag 11 november mochten we leden van de Engelse zusterorganisatie, de Mechanical Organ Owners Society (MOOS) verwelkomen (zie foto).
Dit is een jaarlijks terugkerend bezoek waar we ons altijd bijzonder op verheugen en dat ook door de bezoekers zeer gewaardeerd wordt.
Gedurende alle zondagen hebben gastorgels hun opwachting in het museum gemaakt.
Front draaiorgel 'de Carillon'.
De werkzaamheden aan het font van 'de Carillon' zijn nu in een vergevorderd stadium beland, mede dankzij de medewerking van Jan van Leeuwen (kleinzoon van Gijs Perlee Sr.) die het intensieve en tijdrovende werk van het verwijderen van de vele verflagen van het front voor zijn rekening neemt en de frontdelen in de grondverf aanlevert.
Van alle werkzaamheden aan het front worden foto's gemaakt zodat een uitgebreide reportage voor archief en nageslacht bewaard blijft.
Gedurende het jaar mochten we dertien groepsontvangsten in de agenda zetten.
Groepsontvangsten vinden voornamelijk buiten de reguliere openingsuren, dus op door-de-weekse dagen, plaats.
Standaard is de rondleiding met uitleg over het museum en bij alle orgels, maar ook werden er arrangementen met koffie, thee en gebak gevraagd.
Bijzonder was de ontvangst op donderdag 4 juli van dertig Oekraïense bezoekers, waarbij een tolk aanwezig was om de uitleg in het Engels naar het Oekraïens te vertalen.
Aan het eind van het bezoek werd op het Kunkelsorgel het Oekraïense volkslied ten gehore gebracht dat door allen bijzonder werd gewaardeerd.
Van enkele vaste bezoekers mochten we een boek met melodieën van accordeoniste Toos Endlich voor het orgel 'de Gouwe' in ontvangst nemen.
De Nederlandse Orgel Federatie (NOF) organiseerde op twee zaterdagmiddagen een concert op het Compton Theaterorgel waarvoor de Engelse organisten Kevin Grunill en Damon Cox naar Nederland waren overgekomen.