Nieuws
STEUN ONS MET DE ACTIE "RABO CLUBSUPPORT"
Deel dit bericht om ons onder de aandacht te brengen !!!
Ook dit najaar start de Rabobank weer haar actie “Rabo ClubSupport”.
Deze actie is bedoeld voor instellingen, verenigingen en stichtingen voor het realiseren van maatschappelijke bestedingsdoeleinden die in het geval van Stichting “Het Kunkels Orgel” / Draaiorgelmuseum Haarlem ten goede komen aan de stichting; denk bij voorbeeld aan onderhoud orgels en gebouw.
Wij doen mee met Rabo ClubSupport.
Leden van de Rabobank Regio Haarlem-IJmond kunnen van 2 tot en met 24 september 2024 stemmen op een deelnemer die zij graag gesponsord zien worden.
U kunt ons helpen door deze post te delen om zoveel mogelijk stemmers te bereiken.
Alvast bedankt !!!
Speciaal weekend in Draaiorgelmuseum Haarlem met Pansfluiter en Lekkerkerker
Klik op de link hierboven voor meer informatie.
Dit weekend is er volop aandacht voor het 57 toets Van Steenput draaiorgel de "Pansfluiter" van Adrie en Riet Vergeer uit Gouda.
In dit weekend viert Stichting "Het Kunkels Orgel" dat het dit jaar 55 jaar geleden is dat de orgelhal, wat uitgegroeid is tot Draaiorgelmuseum Haarlem, zijn deuren opende.
Zaterdag 5 oktober is het 11e lustrum; de dag waarop in 1969 de opening plaatsvond.
Op zondag 6 oktober vieren wij met de "Pansfluiter" en het 90 toets Carl Frei orgel de "Lekkerkerker" het 50 jarig huwelijk van Adrie en Riet Vergeer.
Tevens vieren we dat de "Pansfluiter" dit jaar 50 jaar in eigendom is van Adrie en Riet.
Adrie en Riet hebben aangegeven dat het dit weekend de allerlaatste keer zal zijn dat zij met de "Pansfluiter" buiten Gouda zullen spelen.
De "Pansfluiter" is een van de oudste op straat spelende orgels van Nederland. Het werd rond 1900 gebouwd door A. van Steenput in Willebroek bij Antwerpen.
In het begin van de vorige eeuw was het orgel eigendom van de legendarische familie Warnies, orgelverhuurders te Amsterdam.
In 1974 werd de "Pansfluiter" eigendom van Adrie Vergeer die er na een grondige restauratie sinds 1980 het straatbeeld van Gouda mee opvrolijkt.
Het 57 toets orgel is met zijn karakteristieke registers en bijzondere antieke uitstraling als een der allereerste draaiorgels door het Ministerie van OCW op de lijst "Wet tot behoud cultuurbezit", nu de Erfgoedlijst, geplaatst als onvervangbaar cultuurbezit.
Programma:
Zaterdagavond 5 Oktober:
Speciale avondopening waarbij uitsluitend de "Pansfluiter" zal spelen.
Het museum is geopend van 19:00 uur tot 23:00 uur.
Zondag 6 Oktober:
Vandaag zal de "Pansfluiter" samen met de "Lekkerkerker" uit de museumcollectie afwisselend spelen.
Het museum is geopend volgens de reguliere openingstijden vanaf 12:00 uur.
Draaiorgel 'de Jupiter' op het Stilstaand Bloemencorso in Haarlem
https://youtu.be/MeCHkBkUeZk?si=GpFeurTCCuFE-h-O
Zondag 21 april stonden in het centrum van Haarlem de praalwagens opgesteld die de dag ervoor in het bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem hebben gereden.
Draaiorgelmuseum Haarlem was op dit Stilstaand Bloemencorso met draaiorgel 'de Jupiter' aanwezig op de Gedempte Oude Gracht ter hoogte van de Grote Houtstraat.
Bij het orgel werd gemanst door vrijwilligers van het museum en de mans komt geheel ten goede aan de stichtingskas.
Ook werden folders van het museum aan het publiek uitgedeeld en naar aanleiding daarvan brachten mensen een bezoek aan het museum in de Waarderpolder.
Overzicht van activiteiten in het jaar 2023
Hieronder ziet u een overzicht van de speciale activiteiten die in het museum in het jaar 2023 hebben plaats gevonden.
De eerste twee zondagen van de maand januari was Draaiorgelmuseum Haarlem gesloten als gevolg van Nieuwjaarsdag op 1 januari en de Nieuwjaarsbijeenkomsten op 8 januari bij de familie Braak te Winkel en de familie Vader te Barsingerhorn waar in de collectie van Ruud Vader o.a. de gerestaureerde 39-er Ruth met replica van het originele front te zien en te horen was.
Draaiorgelmuseum Haarlem startte het nieuwe jaar op zondag 15 januari met draaiorgel 'de Grote Cap' als gastorgel.
Zondag 26 februari had als thema "Back to the 90's"; muzie uit de 90-er jaren met gastorgel 'de Mascotte' dat een uitgebreide collectie van muziek uit de 80-er en 90-er jaren in het repertoire heeft.
Het museum was dit jaar buiten de reguliere zondagsopening tien maal extra geopend voor betalende groepen zoals buitenlandse toeristen, een jubilerende vereniging die naast de orgelmuziek genoten van een uitgebreide lunch en diverse verenigingen die een bezoek brachten aan het museum.
De Nederlandse Orgel Federatie (NOF) organiseerde op de zaterdagmiddagen weer haar befaamde concerten op het Compton Theaterorgel waarvoor organisten uit Engeland en Duitsland waren uitgenodigd.
Het Pinksterweekeinde en de zondag daaropvolgend werd ook dit jaar weer opgeluisterd door het dansorgel 'de Torenmortier' van de firma Van Rosmalen & Zonen, dat ook dit jaar weer een groot aantal bezoekers naar het museum trok. Het museum was hiervoor ook op de zaterdag vóór Pinksteren extra geopend.
Op zondag 23 april was SKO met het orgel 'de Gouwe' uit de museumcollectie aanwezig op het Stilstaand Bloemencorso in het centrum van Haarlem waar ten bate van de stichting promotie mocht worden gemaakt.
De Gouwe maakt in de maand juni, op een zeer warme zondag, de reis naar Terwolde waar bij het bedrijf van Van Eijk een orgeldag werd georganiseerd. Ook op deze dag was het museum gesloten voor publiek.
Eind augustus waren insecteurs van de Erfgoedinspectie in het museum aanwezig voor het Kunkelsorgel en de Lekkerkerker die beide op de Erfgoedlijst (tot 2016 de Lijst 'Wet tot behoud cultuurbezit') staan en waarvoor met enige regelmaat de Erfgoedinspectie controleert of aan de voorwaarden wordt voldaan.
Zondag 5 november brachten de leden van de Mechanical Organ Owners Society uit Engeland ter afsluiting van hun tour door Nederland een bezoek aan Draaiorgelmuseum Haarlem.
Het is een onvergetelijke avond geworden waar de vriendschapsbanden, zeker na een onderbreking van 3 jaren als gevolg van Covid, werden aangehaald.
De overige zondagen van het jaar was de collectie te beluisteren met de aanwezigheid van de gastorgels waarvan er enkele een eerste bezoek aan het museum brachten en weer andere na lange tijd hun opwachting maakten.
Alle openingsdagen werden goed bezocht waarbij we vele bezoekers mochten verwelkomen die via internet de weg naar het museum hadden gevonden.
Foto Kunkelsorgel: David Ward.