Marenghi

  • Marenghi

70 toets Marenghi, serienummer 2457

Dit orgel is het tweede in de collectie dat gebouwd is door de firma Marenghi in Parijs. Het is omstreeks 1912 gebouwd voor gebruik in een danszaal, zoals het enorme front al doet vermoeden.
Voor zover na te gaan is het orgel gebruikt door de orgelverhuurder de Maesschalck, Lokerenstraat 5 in Gent Ledeberg. In die tijd werd het onderhouden door de heer van Dorst uit Antwerpen.

In 1960 werd het orgel, dat al jaren niet meer functioneerde, gekocht door Theo van Zutphen uit Haarlem, een der oprichters van de Stichting en daarmee van dit museum. Hij begon samen met Henri Bank aan de restauratie maar door het overlijden van Bank in 1964 werd het project gestaakt.

Het heeft tot 1991 geduurd voor het orgel weer tevoorschijn kwam. Het orgel en front werden in de oude stijl gerestaureerd, zodat dit orgel bijna 40 jaar na zijn entree in Haarlem eindelijk te beluisteren was en nog steeds is.

Dit bijzondere orgel heeft 70 toetsen en 7 registers. Bovendien bestaat het repertoire voor een groot deel uit muziekstukken die je nog maar zelden op orgels hoort.

Luister naar dit orgel: