Restauratie

Het draaiorgel verschilt in technisch opzicht niet veel van een kerkorgel. Dat wil zeggen dat er veel soorten orgelpijpen in staan, deels vaak gecombineerd in een register Er is natuurlijk een grote blaasbalg, want zonder orgelwind speelt het orgel niet, een opvangmagazijn om de orgelwind onder een constante druk naar de pijpen te voeren en natuurlijk een  mooi technisch systeem om het orgel te bespelen.

Dit gebeurt bij een kerkorgel door het indrukken van de toetsen door de organist., bij het draaiorgel leest een klavier  met opverende toetsen de voorgeprogrammeerde gaten in het draaiorgelboek. Dit klavier geeft hierdoor windpulsen door naar een relais, dat deze pulsen zodanig versterkt dat ze sterk genoeg zijn om een orgelpijp aan te blazen of bijvoorbeeld een trommel te laten slaan.. Het aantal toetsen in het klavier bepaalt de muzikale mogelijkheden van het orgel. Alle techniek in het orgel werkt via pneumatiek. Pneuma is oud grieks voor lucht. Door de lucht kleine zakjes van leer op te laten blazen, worden verderop kleppen geopend om de handeling voort te zetten. Deze lucht wordt dan via vele slangen door het orgel heen getransporteerd. Omdat het orgel leer (na onderzoek bleek geen enkele kunststof dezelfde eigenschappen te hebben als goed gelooid leer) en de verbindingslangen en buizen na jaren vergaan, moeten orgels om de zoveel jaar worden gerestaureerd. Het leer van de blaasbalg moet ook van tijd tot tijd worden vervangen, en in het hout van de windladen kunnen door uitdroging scheuren ontstaan die lekkages veroorzaken.

Door al deze verschillende handelingen en de complexe manier waarop alles bij elkaar is ingebouwd, geen 2 orgels zijn hetzelfde, is de restauratie van een draaiorgel een zeer complex werk. Gelukkig zijn er in onze groep een paar mensen die kleinere storingen zelf op kunnen lossen. Voor een echte restauratie kunnen we putten uit enkele top restaurateurs die Nederland rijk is. Zo zijn een aantal van onze orgels de afgelopen jaren geheel gerestaureerd en spelen deze instrumenten weer voor een groot aantal jaren. Wel moeten we diep in de buidel tasten om dit te realiseren en daarom is voor deze projecten fondsenwerving erg noodzakelijk. 

Ook de kartonnen orgelboeken, sommigen zijn al 70 jaar oud, behoeven van tijd tot tijd reparatie. Als dit niet meer mogelijk is kunnen ook kopieen worden gemaakt van het origineel. Speciaal is dat onze museumgroep 2 muziekarrangeurs binnen de gelederen heeft die ook nieuwe muziek voor de orgels kunnen maken.